Verhuizing Voorste Venne


De Bibliotheek Drunen is verhuisd naar de Voorste Venne

en de openingstijden van de Bibliotheek Drunen worden verruimd; de Bibliotheek is open als De Voorste Venne geopend is.

Deze openingstijden zijn als volgt:

maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21:30 uur
zaterdag van 9:00 tot 15:00 uur.
Het grootste deel van deze uren zijn self-service uren.

Een medewerker is aanwezig tijdens de service-uren op
maandag t/m vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur en op
zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur.

Openingskrant bij het Heusdens Weekblad

Heb je het Heusdens Weekblad niet ontvangen? Dat is jammer want daar zat in week 47 een speciale editie bij over de nieuwe bibliotheek in Drunen. Maar geen nood, hier kun je het nog eens digitaal doorlezen. Naar de openingskrant klik HIER

Voel je welkom in de nieuwe bibliotheek van Drunen!

Het huidige pand van de Voorste Venne is in 2018 nog compleet gerenoveerd. Deze nieuwe verbouwing wordt weer gedaan door dezelfde architect als indertijd: TenBrasWestinga.

Toen is de Utopiazaal verbouwd tot een soort popzaal voor evenementen. Nu wordt de rol echter anders; boeken, tijdschriften, speelgoed en ruimtes om te verblijven en studeren. Dat is een geheel andere insteek en dit vergt de nodige verbouwing en aanpassing van licht, ruimte, techniek, etc. De architect heeft inmiddels diverse tekeningen gemaakt. Deze willen we graag op deze pagina delen.

De Bibliotheek wordt een onderdeel van het hele gebouw. Grof gezegd zal de nieuwe Bibliotheek de ruimte van het Cultuurcafé, vergaderzaal, toilet/garderoberuimte voor artiesten, Utopiazaal, toiletblok Utopiazaal, de bar van de Utopiazaal en de achterliggende opslagruimtes gaan bevatten.

De Bibliotheek zelf krijgt geen eigen voordeur, alle bezoekers van de Voorste Venne gebruiken dezelfde hoofdingang. Je kunt op verschillende manieren de Bibliotheek inlopen. De grote ‘omloop’ die nu al bestaat in het gebouw blijft intact en wordt voor een deel ook onderdeel van de Bibliotheek.

Daarnaast wordt het bestaande Cultuurcafé de ingang van de Bibliotheek. Onder het genot van een kopje koffie of thee kun je je krantje en tijdschrift lezen of elkaar ontmoeten. Een heel klein deel van de collectie (kranten en tijdschriften) komt al in dit Cultuurcafé te staan. Doordat diverse wanden worden doorgebroken kun je vanaf het Cultuurcafé zo doorkijken naar de oude Utopiazaal. Dit geldt ook voor de centrale binnentuin. Op verschillende plekken in de Bibliotheek kun je doorkijken naar de tuin en de fontein. Op diverse plekken worden nieuwe ramen gemaakt, zodat er meer licht in de ruimte komt. Een groot deel van de inrichting wordt flexibel gemaakt door kasten op wieltjes te zetten. Hierdoor kunnen binnen of buiten de openingstijden andere activiteiten georganiseerd worden.

De oppervlakte van de Bibliotheek wordt iets kleiner dan de bezoeker nu gewend is. Er worden aparte plekken gecreëerd voor cursussen, studieplekken en afspraken. Ook de ruimte in het Cultuurcafé kan worden gebruikt voor gesprekken en leeshoekjes. Daarnaast worden er nog enkele spreekkamers in gebruik genomen die door derden gebruikt kunnen worden.

De ruimte wordt vlak na de bouwvak van 2023 leeg opgeleverd om daarna te worden ingericht als Bibliotheek. Een proces waar we als Bibliotheek erg naar uitkijken; nieuwe keuzes maken in presentaties, nieuwe inrichtingen en nieuwe kasten en meubilair. Alles weer fris en fruitig naar de trends van 2023.

Wat is er nieuw in de Voorste Venne (behalve het gebouw zelf):     

 • De Bibliotheek is de hele dag geopend; met non-service en service uren
 • Uitleen/inname-units worden geïntegreerd met een betaal-unit
 • Er komt een touchscherm op de jeugdafdeling waar je prentenboeken kunt bekijken met Bereslim
 • Er komt een studiezaal die voor meerdere doeleinden is te gebruiken; groepsontvangsten, studieplekken en voor evenementen
 • Er komt een eigen cursusruimte op de eerste verdieping, die ook door de Voorste Venne en Het Pieck gebruikt kunnen worden
 • Je krijgt korting als Bibliotheeklid bij de bar (op vertoon van je biebpas)
 • Er komt een hangende verdieping waar je mooi uitzicht hebt over de bibliotheek en waar je lekker kunt zitten lezen of studeren
 • Er komt een (afgesloten) bespreekcabine waar spreekuren worden gehouden

Wat blijft:    

 • Onze collectie boeken, tijdschriften, kranten, etc.
 • Diverse partijen die nu van de bibliotheek gebruik maken blijven dit doen, bijv. Spel  & Boek, Vluchtelingenwerk, ROC Koning Willem I College, ZorgSaam, Taalhuis, Seniorweb, etc.
 • Daarnaast komen er meer partners erbij die bijvoorbeeld spreekuren organiseren in de Bibliotheek of in het Cultuurcafé 
 • De Speel-o-theek blijft in de Bibliotheek en de materialen kunnen nog steeds worden geleend via de selfservice van de Bibliotheek. Als extra is het nu mogelijk om speelgoed te reserveren en te verlengen.

Wat komt niet meer terug:

 • We nemen afscheid van de volgende collectie onderdelen: DVD’s, bladmuziek en luisterboeken

We zien je graag terug in onze bibliotheekvestiging.

 

We nemen je graag mee in de verbouwing met deze foto's

 • Impressie juli 2023

  de nieuwe Bibliotheek krijgt steeds meer vorm

 • Afsluitbare studeerruimte

 • Zicht vanuit het Cultuurcafe

  augustus 2023

 • De eerste kasten zijn geleverd

  nu nog op zijn plaats zetten

 • Inpakken en uitpakken

 • Een tipje van de sluier

 • De vlag is gehesen

  november 2023