Oekraïne

Er zijn inmiddels veel initiatieven op gang gekomen om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Bijvoorbeeld om te lezen in hun eigen taal of om Nederlands te leren spreken. Hier vind je voorbeelden van deze initiatieven.

Heb je even een computer of wifi-verbinding nodig? Dan kun je natuurlijk altijd binnenlopen bij een bibliotheek in de buurt.


E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Download de app (iOS)

Download de app (Android)

Refugee Help

Van onderwijs tot gezondheidszorg, van rechtsbijstand tot sportactiviteiten. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

 

Naar Refugee Help

Waar kunnen we je mee helpen?

Je vragen kunnen over allerlei verschillende onderwerpen gaan. Kijk hieronder verder of je het juiste loket kunt vinden waar we je verder kunnen helpen. Je kunt je vragen ook emailen naar: info@bibliotheekheusden.nl

Het Praathuis

Praat Nederlands met me! Dat is regel nummer 1 bij Het Praathuis. In een gezellige informele sfeer praten mensen uit allerlei verschillende landen met elkaar over allerlei onderwerpen… in het Nederlands.

Lees verder

Het Taalhuis

Heb je vragen over taal? Wil je beter Nederlands leren? Dan kan de Taalgids je verder helpen.

Lees hieronder verder hoe de Taalgids te bereiken is.

Lees verder

De Taalklas

In de Bibliotheek Vlijmen wordt sinds 4 april 2022 drie maal in de week een Taalklas georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. Dit is een groep van ca. 20 (jong) volwassenen die nu vooral in Mariënkroon onderdak hebben gevonden.

Lees verder

Geldzaken en formulieren spreekuur

Dit spreekuur is gratis toegankelijk voor iedere inwoner van de gemeente Heusden. Iedereen die vragen heeft over brieven en formulieren kan hier terecht. Maar ook voor vragen over geldzaken, DigiD inlog, computervaardigheden of vragen over de digitale overheid, kun je terecht bij de vakkundige vrijwilligers van Bijeen.

Waar en wanneer?

Informatiepunt Digitale Overheid

Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kun je wel wat hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de Bibliotheek Drunen. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt.

Waar en wanneer?

Jeugdbieb

Lesmateriaal, prentenboeken, e-books, luisterboeken: via Jeugdbieb vind je een schat aan informatie voor Oekraïense kinderen.

Naar Jeugdbieb

Prentenboeken in alle talen

Luister naar audio-vertalingen van de mooiste prentenboeken. Veel boeken zijn ook in het Oekraïens beschikbaar.


Naar Prentenboeken in alle talen

Luister en leer

‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Maak kennis met de taal door te luisteren en na te spreken.

Naar Luister en leer

Leer samen Oekraïens en Nederlands!

erk je als vrijwilliger met vluchtelingen uit Oekraïne, heb je kinderen in je klas die gevlucht zijn of heb je vluchtelingen uit Oekraïne in je huis opgenomen? Dan is het fijn om elkaar een beetje te kunnen verstaan. Hier wat handige tips.

Over Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons in de greep. Maar wat weten we eigenlijk over het land? Hier een aantal leestips en achtergrondinformatie.

 

Kijk hier verder

Vluchtelingen helpen

Heel veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hartverwarmend! Kijk hier wat je kunt doen, bij welke organisatie je terecht kunt en wat de actuele situatie is.

Kijk hier verder

Geld doneren

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht.  Met voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Jij kunt ook helpen. 

Kijk hier verder