Vanaf 13 juni zijn wij overgestapt naar een nieuw inlogsysteem: één inlogaccount voor alle digitale bibliotheekdiensten. Heb je hier vragen over? Klik hier voor al je antwoorden.

Verkiezingen

Op 15 maart 2023 worden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Op diezelfde dag kun je - als je 18 jaar of ouder bent - stemmen voor de waterschappen.

Provinciale Staten, waterschappen: wat zijn dat voor verkiezingen? Waar stemmen we voor op 15 maart? Hier vind je interessante links en boeken over politiek in Nederland.


Wat zijn de Provinciale Staten en waterschappen?

De Provinciale Staten bepalen onder andere het beleid van de provincie en ze kiezen de leden voor de Eerste Kamer.

Waterschappen gaan over het beheer van dijken en sluizen, de juiste waterstand en de zuivering van afvalwater. Inwoners van de 21 waterschappen in Nederland kiezen op 15 maart het bestuur van die waterschappen. 

In de Bibliotheek Drunen is deze dag ook, van 7.30 tot 21.00 uur, een stembureau ingericht, zo kun je meteen de laatste krant lezen, je nieuwe boeken halen of misschien wel lid worden.

Tot 15 maart!Uitleg Provinciale Staten

Het is niet makkelijk om uit te leggen wat de Provinciale Staten doen. Het filmpje hiernaast, gemaakt voor de vorige verkiezingen van 2019, legt uit hoe de Provinciale Staten werken.

Bron: ProDemos, huis voor democratie en rechtstaat

Hoe werken de Provinciale Staten?

Wat doet een waterschap?

Uitleg waterschappen

Probeer in drie zinnen maar eens uit te leggen wat een waterschap doet! Gelukkig heeft de Unie van Waterschappen, de koepel van de 21 waterschappen die er zijn in Nederland, een heldere video gemaakt.

Bron: Unie van Waterschappen

E-books over de politiek van het water 💧 📱

E-books en luisterboeken over politiek in Nederland 📱/🎧


Informatie van de rijksoverheid

Waar stem je voor bij Provinciale Statenverkiezingen? Bekijk de speciale informatie van de rijksoverheid. 
 

Ga naar rijksoverheid.nl

Verkiezingskrant in eenvoudige taal

De stichting Lezen en Schrijven en ProDemos ontwikkelden samen de Verkiezingskrant in gewone en begrijpelijke taal. 

Ga naar lezenenschrijven.nl

Steffie legt uit: hoe werkt stemmen

Steffie legt alles uit over stemmen. Ze legt uit hoe verkiezingen werken, wie de provincie besturen en wat waterschappen zijn. Je kunt ook oefenen met stemmen. 

Ga naar hoewerktstemmen.nl


Weet je nog niet waarop je wilt stemmen?

Bij de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen doen nóg meer partijen mee dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Waar stem je dan op?

Je kunt gebruikmaken van kieswijzers die je helpen bij het maken van je keuze. Vaak staan die een maand voor een verkiezing online. Hieronder vind je de belangrijkste kieswijzers.
 


Boeken van of over Nederlandse politici 📚


E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten


E-books over politiek in Nederland 📱