Scoor een Boek!

Scoor een Boek! 2021 van start

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het als ze daar plezier aan beleven. Dat is de gedachte achter Scoor een Boek! Een uniek leesproject waarin de scholen, bibliotheek en voetbalclubs Willem II & RKC Waalwijk samenwerken. Het project richt zich op groep 5 en 6 van het primair onderwijs en de gezinnen van die kinderen. Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want scoren kun je overal.

De leerlingen gaan tijdens Scoor een Boek! negen weken lang hun best doen om zo veel mogelijk boeken te lezen in de klas. Hiermee willen we het leesplezier bij de kinderen aanwakkeren. De kinderen worden extra gestimuleerd door een speler van de voetbalclubs. Aan het eind vindt er een leuke afsluiting plaats. Daarnaast is er ook een online thuiseditie waarbij de kinderen thuis met hun ouders aan de slag gaan met leerzame opdrachtjes.

Wil je op de hoogte blijven over het project 'Scoor een Boek!'?
Volg ons dan op Facebook, Instagram of Twitter via: @bibliotheekmb, @biebheusden, @SamenRKC en @WII_betrokken

De aftrap

Waar: In de klas

Wanneer: RKC: 22 t/m 26 februari, Willem II 1 t/m 5 maart  

Duur: 30 minuten

De leesconsulent bezoekt jouw klas met een topselectie aan boeken, scoreposters én een motiverende videoboodschap van de voetballer. Het scoren kan beginnen! Is jouw boek uit? Dan scoor je een punt en mag je een voetbalsticker op de poster plakken. Elke week bepaal je met de klas welke boeken in de basis staan.

De rust

Waar: In de klas

Wanneer: RKC: 22 mrt t/m 26 maart,  Willem II: 29 maart t/m 2 april

Duur: 30 minuten

In de rust wordt de tussenstand opgemaakt. De klas ontvangt opnieuw een videobericht van de voetballer en de leesconsulent bespreekt op een speelse manier de gelezen boeken.

Welke leestips heb je voor jouw medeleerlingen? Welke boeken zijn favoriet? En hoe kies je een boek?

Het fluitsignaal

Waar: Bij het voetbalstadion

Wanneer: RKC: 29 april, Willem II: 18 mei 

Duur: Ca. 2 uur

Na 9 weken boeken ‘scoren’ is het tijd om te gaan scoren bij het sportveld.

Daar wordt ook bekend gemaakt hoeveel boeken de
scholen hebben gelezen.

Indien dit niet mogelijk is verzorgen we een aangepaste variant.

Ché Nunnely van Willem II over lezen

‘Op school en thuis las ik als kind heel veel. Vooral de boeken over de avonturen van Geronimo Stilton en Dolfje Weerwolfje vond ik erg leuk. In de klas las ik boeken en gaf ik, zoals iedereen dat wel eens deed, een boekbespreking. Ook voorgelezen worden door de juf of thuis door mijn moeder kon ik uren volhouden.

Het liefst lees ik spannende boeken of boeken waar je van kunt leren. Daarom vind ik het belangrijk dat kinderen lezen. Terwijl je iets leuks doet, word je er slimmer van! Als voetballer doe ik iedere dag mijn best om beter te worden, zodat ik in wedstrijden het team help. Maar of je later voetballer, dierenarts of piloot wil worden, boeken lezen helpt je om jouw dromen waar te maken!’

 

Finn Stokkers van RKC Waalwijk over lezen

Toen RKC Waalwijk mij vroeg om mee te doen aan Scoor een Boek! hoefde ik niet lang na te denken. Al van jongs af aan vind ik het erg leuk om te lezen. Vroeger op school vermaakte ik me dan ook goed met een boek. Of het nu een verzonnen verhaal was of echt gebeurd, ik vond het altijd interessant. Ook nu kan een goed boek me enorm boeien en bezighouden.

Lezen is bovendien niet alleen leuk, het is ook belangrijk! Wist je dat je van lezen beter slaapt? Je hoofd komt na een lange dag beter tot rust tijdens het lezen, waardoor je sneller in slaap valt. Hoe ik dat weet? Dat heb ik ooit eens gelezen…

Buiten dat zorgt lezen ervoor dat je dingen leert, maar ook dat je jezelf langer kan concentreren. Als voetballer heb ik daar nog steeds iedere dag voordeel van. Als spits krijg je maar een paar kansen per wedstrijd. Het is dus belangrijk scherp te zijn. Als zo’n kans er komt, is volledige focus nodig zodat je kan scoren!

Ik hoop dat jullie de komende periode net zo graag gaan lezen als ikzelf en het lezen ook gaan waarderen. Veel succes en plezier met Scoor een Boek!

 

 

Info voor leerkrachten editie Willem II

Hieronder staat al het materiaal voor de leerkrachten rondom Scoor een Boek! met Willem II bij elkaar. Zo kun je het altijd terugvinden.

Info voor leerkrachten editie RKC Waalwijk

Hieronder staat al het materiaal voor de leerkrachten rondom Scoor een Boek! met RKC bij elkaar. Zo kun je het altijd terugvinden.

Leesplezier van kinderen vergroten

1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als zij geen hulp krijgen bij het aanpakken van die problemen, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden. 

Kansen vergroten
Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen dan ook van groot belang. Maar hoe wakker je hun enthousiasme voor lezen aan? Daar draait het om leesproject Scoor een Boek!, waarin lezen en voetbal een gouden combinatie vormen. Onder aanmoediging van een enthousiaste profvoetballer, gaan klassen (groep 5 en 6) tijdens de projectweken zoveel mogelijk boeken scoren. Met het vergroten van het leesplezier, vergroten kinderen zo ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

Mooie resultaten 
Het idee voor Scoor een Boek! komt uit het noorden van ons land. Na de eerste editie in 2012 hebben Biblionet Groningen en FC Groningen het daar uitgebouwd tot een succesvol, jaarlijks terugkerend project: tijdens Scoor een Boek! 2016 lazen de leerlingen van de bijna 200 deelnemende scholen gezamenlijk meer dan 50.000 boeken.

De Thuiseditie

Thuis doelpunten maken? Het hele gezin kan mee scoren, ook als jouw school niet meedoet aan Scoor een Boek! Los de puzzelverhalen op, maak je eigen TikTok scoringsdansje en bedenk net als Enzo Knol je eigen Olympics.Vul jouw klassencode in of laat deze leeg als je geen code hebt.

Je kunt meespelen van 22 februari tot en met 18 mei.