Lezing en filmvertoning, Heleen van Royen, 'Het doet zo zeer'

Gepubliceerd op: 2 augustus 2018 14:40

Heleen van Royen

Bibliotheek Heusden toont de documentaire 'Het doet zo zeer', gemaakt door Schrijfster Heleen van Royen. Zij filmde gedurende een jaar hoe haar 84-jarige moeder door beginnende dementie van hulp afhankelijk raakt. Van Royen zal deze avond zelf aanwezig zijn om de documentaire toe te lichten en in gesprek te gaan over dementie en mantelzorg.

In 'Het doet zo zeer' schetst Heleen van Royen een portret van haar moeder bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Een portret van zeer dichtbij: Heleen bedient de camera grotendeels zelf. In een periode van ruim een jaar volgt ze haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken. Moeilijke beslissingen over verhuizen, over euthanasie en kostbare momenten van samenzijn wisselen elkaar af. Een liefdevolle, herkenbare, pijnlijke en vaak bijzonder grappige ode aan het leven, met dank aan Heleens moeder, mevrouw Breed.
Deze lezing organiseert de Bibliotheek Heusden in samenwerking met de kerngroep Dementievriendelijke gemeente Heusden (DVG). DVG probeert op verschillende manieren aandacht te vragen voor dementie en de gevolgen die deze ziekte in de toekomst kan hebben voor onze samenleving. Het doel van DVG is het verbeteren van de ondersteuning ‘op het gebied van omgaan met dementie’ aan mensen met dementie en hun betrokken familie en mantelzorgers. Hiermee willen we bereiken dat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen en de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun familie c.q. mantelzorgers wordt verhoogd.

In het kader van Wereld Alzheimer Dag op 21 september besteden we extra aandacht aan de sterk groeiende groep mensen met dementie. Medewerkers van zorginstellingen en ouderenadviseurs zijn deze avond ook aanwezig voor het beantwoorden van vragen


Documentaire Het doet zo zeer
Maandag 24 september 2018 20.00 uur
Bibliotheek Vlijmen
Kaarten €10,00 en €7,50 voor leden van de Bibliotheek
 

Dementie vriendelijk Gemeente