Drunense Deining

Gepubliceerd op: 10 april 2018 16:04

Lezing over vrijheid tijdens Drunense Deining. Het leven in vrijheid en de democratie moeten we waarderen en koesteren. Maar vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het is goed om hier op 5 mei tijdens de Drunense Deining bij stil te staan.

Dit is de mening van schrijver en journalist Hans van den Eeden. De Heusdenaar werkt in opdracht van de Stichting Lyra aan een boek over de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Het boek zal in oktober in het kader van de festiviteiten van Heusden 700 verschijnen. In het boek “Thuis in abdij Mariënkroon” wordt met name ingegaan op het gegeven dat in november 1944 bijna 1.700 inwoners van het dorp Nieuwkuijk naar abdij Mariënkroon verhuisden. Onder bijzondere omstandigheden woonden en leefden de inwoners tijdelijk in de abdij. Ook werden er kinderen geboren. In het boek wordt ook ingegaan op het gegeven dat de Cisterciënzers ook zelf uit Frankrijk gevlucht waren.

Recent verleende de Focolarebeweging, de huidige bewoners van de abdij, opvang aan vluchtelingen. Van hen werd ook de vrijheid aangetast. Naast de situatie in Nieuwkuijk verhaalt Van den Eeden ook over de “bijna ramp” van de Molen in november 1944 in Drunen. Ook aan het drama van de stadhuisramp in november 1944, waarbij 134 burgers om het leven kwamen wordt aandacht besteed. Omdat Heusden in de frontlinie kwam te liggen werd de bevrijding een drama. Ook gaat Hans van den Eeden nader in op de inslag van de V1 in het hart van Vlijmen. Van den Eeden heeft verschillende boeken over cultuurhistorie op zijn naam staan. Een van zijn boeken gaat over de komst van de Fransen, die in 1795 naast de principes Broederschap en Gelijkheid ook Vrijheid meebrachten. Volgens de opvatting van Van den Eeden was de komst van de Fransen geen bezetting maar een bevrijding. De toegankelijke lezing wordt ondersteund met een PowerPoint presentatie.

Zaterdag 5 mei om 11 uur in de Bibliotheek in Drunen, Rooseveltstraat 32

Deze activiteit is gratis maar we vinden het fijn als u laten weten dat u komt. Dit kan via info@bibliotheekheusden.nl