Drunense Deining

Gepubliceerd op: 1 februari 2018 14:29

De Drunense Deining van maart staat in het teken van de gewone man. Historicus Jos Palm neemt ons mee door de hele geschiedenis, vanaf de vroege Oudheid tot het heden, gezien vanuit de gewone mensen, hun problemen, verlangens en onvrede.

We zien hem als slaaf, horige, arbeider en kleine sappelaar. We leven met hem mee op de slagvelden van Waterloo en Verdun. We ervaren hoe hij zich liet misleiden door Napoleon, Hitler en Stalin, en ook hoe hij uiteindelijk het meest gaat verwachten van de democratie. Brood, spelen en stemrecht, en af en toe een extra pilsje of complimentje: dat is voldoende, als hij maar het gevoel krijgt dat hij er mag zijn.

Palm: “Wie de geschiedenis van de gewone man kent, snapt het onbehagen en de onvrede van de gewone man van vandaag.”

Jos Palm (1956) is historicus en journalist. Hij schrijft voor Trouw en Historisch Nieuwsblad en is redacteur en presentator van OVT, het radioprogramma van de VPRO. Eerder verschenen van hem onder andere De vergeten geschiedenis van Nederland, en Oerend hard, het onmogelijke høkersleven van Ben Jolink.

Zaterdag 3 maart 11 uur in de Bibliotheek in Drunen, Rooseveltstraat 32
Deze activiteit is gratis maar we vinden het fijn als u laten weten dat u komt. Dit kan via info@bibliotheekheusden.nl

foto: Tessa Posthuma de Boer