Drunense Deining

Gepubliceerd op: 7 november 2017 12:55

Lezing: Sinterklaas - Van heilige Nicolaas tot Speelgoedbaas

In het weekend voor Sinterklaasavond staat de Drunense Deining in het teken van de Goedheiligman. Historicus Reno Raaijmakers zal ons gaan vertellen waar deze traditie eigenlijk vandaan komt.

5 December wordt in de kerk gevierd dat Sint Nicolaas, de bisschop van Myra, in de hemel is herboren, nadat hij op 6 december 342 na Chr. overleden is. Welverdiend vanwege de vele wonderen die hij volgens de overlevering heeft verricht. In de Middeleeuwen ontstond uit deze verering het typisch Nederlandse Sinterklaasfeest. Ondanks weerstand door de tijd trotseert Sinterklaas ieder jaar toch weer de woeste baren om ons landje met een bezoek te verblijden. Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan… Maar hoe lang komt die stoomboot eigenlijk al aan en hoe zit het met de Pieten die de Sint vergezellen? Ook deze vraag mag natuurlijk niet ontbreken tijdens deze bijzondere lezing.
Zaterdag 2 december vanaf 11 uur in de Bibliotheek in Drunen, Rooseveltstraat 32.
Deze activiteit is gratis maar we vinden het fijn als u laten weten dat u komt. Dit kan via info@bibliotheekheusden.nl