Leuk voor jou

Leestips en nieuws

 • 12+

  1. Vluchteling Bekijk details

   Hoe is het om van de ene op de andere dag te moeten vertrekken uit het land waar je woont? Zonder tijd te hebben om fatsoenlijk je spullen te pakken of afscheid te nemen? Josef, Isabel en Mahmoud weten...

   Bekijk details van Vluchteling

  2. Thornhill Bekijk details

   Ella is met haar vader verhuisd naar hun nieuwe woning. Via haar slaapkamerraam heeft ze uitzicht op een groot vervallen huis. Het is een beetje spookachtig. Maar dan denkt ze een meisje in de verwilderde...

   Bekijk details van Thornhill

  3. Het meest confronterende boek van 2017 Bekijk details

   Jochem doet alles via zijn telefoon of computer, een leven zonder sociale media is ondenkbaar. Maar dan besluiten zijn ouders te emigreren naar het einde van de wereld, een plek zonder bereik en internet....

   Bekijk details van Het meest confronterende boek van 2017

  4. Het meest hoopgevende boek van 2017 Bekijk details

   Minty had een prima leven, maar dan besluiten haar ouders te gaan scheiden. Haar wereld stort in elkaar. In Een goede kans van Sarah Moore Fitzgerald leert Minty, met een beetje hulp van Ned, dat ze niet...

   Bekijk details van Het meest hoopgevende boek van 2017

  5. Het gevoeligste boek van 2017 Bekijk details

   Stap mee het klaslokaal in van meneer Swart voor een aantal interessante lessen over psychologie. Het heeft namelijk veel meer te maken met de dingen die jij dagelijks meemaakt dan je zou denken. Je leest...

   Bekijk details van Het gevoeligste boek van 2017

  6. Het avontuurlijkste boek van 2017 Bekijk details

   Malcolm is eerlijk en hulpvaardig, maar ook best nieuwsgierig. Doordat hij vaak helpt in de herberg van zijn vader hoort hij ook wel eens dingen die niet per se voor zijn oren bedoeld zijn. Lees er meer...

   Bekijk details van Het avontuurlijkste boek van 2017

  7. Het uitdagendste boek van 2017 Bekijk details

   Juuls broer is omgekomen bij een auto-ongeluk. En alsof dat nog niet voldoende ellende is ontvangt ze daarna bizarre briefjes met uitdagingen, dares. Wat de afzender met die dares wil bereiken lees je...

   Bekijk details van Het uitdagendste boek van 2017

  8. Het beste debuut van 2017 Bekijk details

   Erik had niet voorzien dat een suffe opdracht voor geschiedenis zo anders zou uitpakken dan hij had verwacht. Voor hij het weet is hij met vrienden op zoek in de duinen naar een bunker die nog niet is...

   Bekijk details van Het beste debuut van 2017

  9. Het rechtvaardigste boek van 2017 Bekijk details

   In De zweetvoetenman van Annet Huizing & Margot Westermann vind je alles wat je moet weten over het recht. Dat had een heel saai boek kunnen worden, maar dat is het zeker niet. Het is een volledig in kleur...

   Bekijk details van Het rechtvaardigste boek van 2017

 • nieuws

  1. Salima leest dankzij haar moeder

   Haar moeder motiveerde haar vroeger om te lezen en nam haar mee naar de bieb, Salima las dan ook veel boeken. Daarom is haar moeder is haar leesheldin.

   19 januari 2018

   Bekijk details van Salima leest dankzij haar moeder

  2. Betüls juf is zijn leesheld

   Hij nam een voorbeeld aan zijn lerares op de basisschool die goed kon voorlezen en werd zelf voorleeskampioen. Nu leest Betül nog steeds graag, maar wel op een andere manier.

   16 januari 2018

   Bekijk details van Betüls juf is zijn leesheld

  3. 4 boeken voor de fans van Alleen op de wereld

   Dit verhaal over Remi is al door velen gelezen, het is verfilmd en er is een serie over gemaakt. Misschien is het wel een van de bekendste verhalen. Heb jij het ook gelezen en ben je op zoek naar verhalen...

   15 januari 2018

   Bekijk details van 4 boeken voor de fans van Alleen op de wereld

  4. De ouders van Juan zijn echt leeshelden

   Eigenlijk kijkt Juan liever een verfilming dan dat hij een verhaal leest, maar zijn vader heeft hem aangeraden om meer te lezen en gaf hem enkele boeken. Daar bleek een goed verhaal tussen te zitten!

   12 januari 2018

   Bekijk details van De ouders van Juan zijn echt leeshelden

  5. Lamiae raakte nieuwsgierig naar boeken door haar vriendin

   Voor Lamiae is haar vriendin haar leesheld, zij zorgde ervoor dat haar hekel aan lezen verdween en maakte haar nieuwsgierig naar de verhalen.

   9 januari 2018

   Bekijk details van Lamiae raakte nieuwsgierig naar boeken door haar vriendin

  6. Leerlingen St-Gregorius schrijven over hun leesheld

   Wie is jouw leesheld? De komende weken vertellen dertien leerlingen uit 3vmbo-t van het St-Gregorius College in Utrecht door wie zij verslingerd raakten aan lezen.  

   8 januari 2018

   Bekijk details van Leerlingen St-Gregorius schrijven over hun leesheld

  7. Interview met Hans Hagen

   Aan het eind van deze maand vindt de Poëzieweek weer plaats. Om alvast in de stemming te komen spraken wij met Hans Hagen over zijn nieuwste dichtbundel Onbreekbaar, die binnenkort verschijnt.

   1 januari 2018

   Bekijk details van Interview met Hans Hagen

  8. 2018!

   De redactie van Leesplein sluit vandaag weer een mooi Leespleinjaar af. We bedanken iedereen die op welke manier dan ook heeft meegewerkt aan Leesplein.

   31 december 2017

   Bekijk details van 2018!

  9. Welke boeken lees jij voor de Jonge Jury?

   Heb jij al een stapel boeken klaar liggen om te lezen voor de Jonge Jury? Om je een handje te helpen hebben wij op Leesplein alle Leestips van de Jonge Jury aan je voorgesteld.

   22 december 2017

   Bekijk details van Welke boeken lees jij voor de Jonge Jury?

E-books voor VMBO leerlingen

Zit je op het VMBO en vind je het lastig om een geschikt boek te vinden dat je kunt lezen voor school? Kijk dan eens op bibliotheek.nl/ebooks en op de lijst die hieraan toegevoegd is. In de lijst staan dikgedrukte titels, dit zijn aanraders omdat ze op lezenvoordelijst.nl staan of omdat ze op de lijst staan die gemaakt is door de docenten van de training 'Leesbevordering op het vmbo, dat werkt'.
Omdat elke school/docent zijn eigen regels hanteert kun je het best even aan je docent vragen of hij akkoord gaat met het boek dat je hebt uitgekozen.

Schoolpasjes & biebpasjes

Zit je op het d'Oultremontcollege?

Op school heb je een (nieuwe) schoolpas gekregen. Kom met deze pas naar de bieb, laat bij de balie een nieuwe gratis biebpas aanmaken en je bent lid van de bieb in Drunen, Heusden en Vlijmen. Dan kun je heel veel boeken, luisterboeken, tijdschriften, dvd's en games (deze laatste twee tegen betaling van € 2,- per 3 weken) lenen.

Maar je kunt je ook aanmelden bij Bibliotheek.nl en daar E-books downloaden of streamen. Wat betekent dat voor jou? Altijd een boek bij de hand en nooit een boete want het boek verdwijnt na 3 weken.

Bonus: Als je een nieuwe pas gekregen hebt mag je meteen een dvd gratis lenen (eenmalig).

Digitale luistercolleges

Meer weten over Darwin, de pavlovreactie en DNA? Alle 50 luistercolleges van de Junior Bètacanon zijn nu voor het onderwijs online te beluisteren. Vraag direct de inlog aan

Vlogboek

Geen inspiratie voor je literatuurlijst? Wat is nou echt een
goed en interessant boek? Ben je het zat om elke keer na drie pagina's de draad kwijt te zijn? Vond je een boek goed en ben je benieuwd welk boek je het beste hierna kunt lezen?

Vlogboek bespreekt in elke video heel kort drie Nederlandse
romans die je op je literatuurlijst kunt zetten. Binnen enkele minuten heb je een goed beeld van deze boeken en weet je of ze je wel of niet aanspreken. Na elke bespreking krijg je tips van boeken die qua thematiek of stijl aansluiten op het besproken boek.

Vlogboek is een project van Jörgen Apperloo. De besprekingen
richten zich op leerlingen en geven hen advies bij het selecteren van een boek voor de literatuurlijst. Natuurlijk zijn ook (andere) liefhebbers van de Nederlandse roman hartstikke welkom op deze site.

Je kunt zijn vloggen zien op zijn site Vlogboek of je abonneren op zijn Youtube kanaal

Lezen voor de lijst

Zit je op het vmbo of in de onderbouw havo/vwo en zoek je een boek voor je leeslijst Nederlands? Kijk dan in onze themalijsten Lezen voor de lijst. Zo kun je een boek kiezen dat past bij jouw leesniveau en schooltype.

Lezen voor de lijst instap-niveau

Leesniveau 2

Leesniveau 3

Leesniveau 4

Meer informatie over de leesniveaus

Rekenen de baas

Op Maat Studiebegeleiding gaat in de bibliotheek het programma Rekenen de Baas aanbieden. Dit is bedoeld voor kinderen vanaf groep 6 tot en met de brugklas die moeite hebben met rekenen of het automatiseren van de rekenvaardigheden. Rekenen de Baas is een op wetenschappelijke basis gegronde training, waarbij leerlingen een half uur begeleiding krijgen van een medewerken van Op Maat Studiebegeleiding, in onze bibliotheek. Daarnaast krijgen de leerlingen huiswerk mee, voor ongeveer 10 minuten per dag. Het programma sluit op een slimme manier aan op het niveau vande kinderen zodat ze snel een succeservaring hebben. De introductiekosten voor Rekenen de Baas bedragen slechts € 40,- per maand. Heb je interesse, schrijf je dan in of vraag om extra informatie.