Dementievriendelijke gemeente Heusden

Informatie over dementie heeft een fysieke plaats in de bibliotheek Heusden gekregen, waar materialen en informatie te vinden zijn voor én over mensen met dementie.

Dementie

 

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De bekendste vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale en Lewy body dementie. Door de hersenaandoening wordt iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Bij sommige mensen kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden.

In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenstoornissen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte vordert, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven. Hij of zij wordt meer afhankelijk van de hulp van anderen en dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker. De ziekte heeft een grote impact op het leven van de persoon met dementie, maar ook op de naasten.

In Nederland hebben ruim 250.000 mensen dementie. Hiervan zijn 12.000 mensen jonger dan 65 jaar. De kans op dementie neemt sterk toe met de leeftijd: van 10% bij mensen boven de 65 jaar tot 40% bij mensen boven de 90 jaar. Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie in 2050 in Nederland naar schatting gestegen zijn naar meer dan een half miljoen.

Bibliotheek verzorgt uitleen van materialen

 

De bibliotheken in de gemeente Heusden hebben ism de Werkgroep dementievriendelijke gemeente een themakoffer ontwikkeld, die samengesteld is
voor een dementievriendelijke gemeenschap. In deze koffer zit naast enkele boeken ook allerlei informatie over dementie plus een wegwijzer naar adressen
in de buurt. 

De informatie in de bibliotheek is onmisbaar voor volwassenen met geheugenproblemen, voor mensen met dementie die thuis wonen, en voor dementerenden die in zorginstellingen wonen. Maar voor mantelzorgers, vrijwilligers en beroepskrachten die werken met en voor dementerenden zijn de materialen geschikt. 

In de collectie staan boeken over geheugenproblemen, over zorg voor dementerenden en (foto)boeken over vroeger, met onderwerpen die herinneringen oproepen. Daarnaast staan er herinneringskoffers vol herkenbare spulletjes, waarmee contact maken gemakkelijker wordt. Deze koffers zijn te leen. Niet alle koffers staan in alle vestigingen, maar ze kunnen wel aangevraagd worden. Ook staat er een rugtas met alle informatie over dementie, ook deze kan geleend worden.

Tijdens de openingsuren van de bibliotheek zijn altijd medewerkers aanwezig. Zij bieden informatie en advies, en helpen bij het vinden van geschikt (lees)materiaal.