Lees&Schrijf!

Lees & Schrijf collectie

Bibliotheek Heusden heeft een Lees & Schrijf! plein dat materialen bevat voor mensen die de Nederlandse taal (nog) niet goed onder de knie hebben of een leesprobleem hebben.

Hoe start ik een leesclub op?

In dit bulletin van Boekdelen staan allerlei tips over hoe je een Leesclub kunt opstarten.

Daisy app

Met de Daisylezer App kunt u op ieder gewenst moment luisteren naar de gesproken boeken, kranten en tijdschriften in Daisy-formaat die worden aangeboden door Bibliotheekservice Passend Lezen. De lectuur wordt aangeboden via streaming en wordt niet opgeslagen op uw mobiele telefoon of tablet.

Bron: Stichting Dedicon

Daisyrom

Daisyrom collectie

Voor wie het lezen niet meer gaat, zijn er naast luisterboeken ook Daisyroms. Een Daisyrom is een speciaal soort luisterboek, af te spelen via de computer of met een zogenoemde Daisy-speler. 

Passend lezen

Passend lezen

Hoe werkt passend lezen?

De 45.000 gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Of voor mensen die door een andere beperking niet of moeilijk kunnen lezen. Voor passend lezen heb je een Verklaring Leesbeperking nodig. Na je aanmelding neemt Bibliotheekservice Passend Lezen contact met je op om de gegevens door te nemen.

Naast gesproken boeken beschikt passend lezen over een uitgebreide kiosk met circa 125 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften.
Aanvullend zijn er ruim 12.000 braille boeken verkrijgbaar. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik. De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking.

Schrijf u nu in en krijg onbeperkt toegang tot de
mooiste boeken.

Karaokelezen

Karaokelezen

Met Karaokelezen krijg je op verschillende manieren ondersteuning bij het lezen. De ondersteuning bestaat uit een karaokebalkje dat meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem. Je kunt zien waar je op de bladzijde bent als het boek wordt voorgelezen. Daarnaast kun je de snelheid en de lettergrootte naar wens aanpassen. Zo kun je dus meelezen op jouw manier!

Karaokelezen is er voor iedereen met een leesbeperking.

Leesclubs in Heusden

Leesclubs

In de gemeente Heusden zijn er diverse leesclubs actief. Speciaal voor hun heeft Bibliotheek Heusden collecties met meerdere exemplaren die geleend kunnen worden. Tevens worden deze collecties voorzien van achtergrondinformatie; zoals recensies en uittreksels.

Grootletterboeken

Groot letter boeken collectie

Als je zicht slechter wordt dan kan lezen vermoeiend zijn. Grootletterboeken zijn dan een uitkomst. Maar er zijn meer mogelijkheden waarmee wij u van dienst kunnen zijn.

TastTasje

 Stimuleert (voor)lezen voor kinderen met een visuele beperking

Voor alle kinderen is het belangrijk en fijn om op jonge leeftijd in aanraking te komen met kinderboeken. Als een kindje slechtziend of blind is, zijn voorlezen én het ontwikkelen van de tastzin heel belangrijk. Tijdens het voorlezen van de tastboekjes ontdekken de kinderen met hun vingers de tastbare plaatjes van mensen, dieren en dingen. Door de teksten in braille kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het bestaan van het brailleschrift. Tastboeken stimuleren leesplezier en dat is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen met een visuele beperking en kennis van de wereld om hen heen. 

Dementievriendelijke gemeente Heusden

Informatie in de vorm van collectie, folders, herinneringskoffers en informatie tassen, zijn te vinden in Bibliotheek Drunen, Heusden en Vlijmen.

Dementieavond met lezing op maandag 26 september 2016.

Bibliotheek-aan-huis-dienst

Bibliotheek aan huis dienst

De Dienstverlening Bibliotheek-aan-huis is bestemd voor iedereen die: van lezen houdt, zelfstandig woont en niet zelf naar de bibliotheek kan komen door ziekte of handicap.

Huurcollecties voor verzorgingstehuizen

Themakoffer verzorgingstehuizen

Huurcollectie
Instellingen en verzorgingstehuizen kunnen gebruik maken van de huurcollectie boeken. 

Themakoffers voor activiteitenbegeleiding ouderen
Instellingen en verzorgingstehuizen kunnen een keuze maken uit 8 koffers met diverse thema's.