Lezing ‘Kadastraal onderzoek’

Gepubliceerd op: 6 april 2017 15:46

Lezing ‘Kadastraal onderzoek’

Op dinsdag 2 mei zal heemkundekring Onsenoort, in samenwerking met Bibliotheek Vlijmen, een lezing organiseren met het onderwerp ‘Kadastraal onderzoek’. De inleider op die avond is Ad van Liempt uit Rosmalen.

Van Liempt over dit onderwerp:’Voor mijn ruimtelijk-historische onderzoeken ontwikkelde ik een methodiek, waarbij kadastrale informatie de kapstok is waar ik andere informatie aan op hang. Werken met kadastrale informatie is goed te doen omdat het kadastrale archief grotendeels ontsloten wordt door het programma “Kadaster Archiefviewer” dat beschikbaar is bij BHIC, het regionaal archief in ’s-Hertogenbosch’.

Op deze avond zal Van Liempt ingaan op termen als; hulpkaart, veldwerk,  dienstjaarveldwerk, projectveldwerk, lijst 78a, leggerartikel, register 71 en legger-rest. De samenhang tussen deze elementen en voorbeelden van gebruik komen ook aan de orde. Daarnaast bespreekt hij hoe je onroerende eigendommen van vroegere personen via het kadaster en andere archieven (mogelijk) kunt terugvinden.

Ad heeft in de afgelopen jaren zelf veel onderzoek gedaan naar werkmanswoningen in Waalwijk en de resultaten hiervan zijn gepubliceerd in het boek ‘Wonen in Dammen en Mijnen’. Zijn boek over de dam- en dijkwoningen in Baardwijk en Besoijen staat op stapel. Momenteel schrijft hij aan de ruimtelijke ontwikkeling van het dorp Hintham.

De lezing begint om 19.30 uur en het adres van de bibliotheek is: Burgemeester Zwaansweg 2 te Vlijmen. De entree is €4,- p.p. incl. koffie/thee voor leden van de bibliotheek en de Heemkundekring. Niet-leden betalen €6,- p.p. Voor de lezing moet u zich vooraf opgeven via de het emailadres van de bibliotheek info@bibliotheekheusden.nl of bij de heemkundekring per mail bestuur@hkkonsenoort.nl of telefonisch op nr. 0416-320995.