Aanbod Mediawijsheid voor BO

Mediawijsheid

Aanbod Mediawijsheid voor het basisonderwijs 2013-2014

Bibliotheek Heusden heeft een gecertificeerd NOMC Mediacoach in dienst en wil scholen graag ondersteunen bij het mediawijs maken van leerlingen, leerkrachten en ouders. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Het is bijna niet bij te houden waar de jeugd mee bezig is. Het is belangrijk dat de leerlingen mediawijs worden gemaakt, zodat ze bewust en kritisch omgaan met de nieuwe media.

Als school kunt u aangeven waar u behoefte aan heeft, en aan de hand daarvan kunnen een activiteiten worden gepland.

Hier onder staan voorbeelden van mogelijke workshops genoemd. 

 


Workshop: Jij & Google

jij en googleUw leerlingen kunnen googlen als de beste, maar vinden ze daarmee betrouwbare informatie voor hun werkstuk of boekverslag? Is de informatie wel geschikt voor hun leeftijd? Vindt u ‘knippen en plakken’ niet genoeg? In deze workshop leren leerlingen kritisch te zijn op de inhoud en betrouwbaarheid van informatie op internet en leren zij efficiëntere zoekvaardigheden in diverse bronnen.

Doelgroep: Leerlingen groep 7/8 (2 lessen van 1 ½ uur): € 150 per groep.

 


Workshop: Pimp je foto: creatieve fotobewerking

pimp je fotoMet behulp van het gratis foto bewerkingsprogramma www.Artweaver.de leren kinderen het bewerken van foto’s, zowel technisch als creatief. Spelenderwijs worden zij hierdoor ook bewust gemaakt van de ‘maakbaarheid’ van de wereld. De foto’s kunnen via www.theek5.nl verzonden worden als e-card. Doelgroep: Leerlingen groep 5 t/m 8 (1 dagdeel van 3 uur): € 100,- voor 2 lessen.

   

 


Workshop: Databaas - online privacy

veilig internetKinderen zijn gemiddeld 2,5 uur per dag online! In deze workshop leren ze op een verantwoorde en veilige manier om te gaan met de risico’s van het gebruik van het internet. Onderwerpen zijn: gevaren van het verstrekken van privégegevens, chatten, webcam, e-mailen, downloaden, digitaal pesten, computerverslaving, webetiquette.

Doelgroep: Leerlingen groep 5 t/m 8 (3 lessen); € 50,- per les.

Doelgroep: Docenten (1 dagdeel van 3 uur); train de trainer; € 150,-. Docent geeft na afloop van training de workshop zelf aan de kinderen.


Ouderavond: Kind en veilig internet

veilig internetKinderen zitten tegenwoordig veel achter hun computer: thuis, op school en in de bibliotheek! Wat doen ze daar? Ze surfen, chatten met webcam, Hyven, downloaden o.a. muziek, ringtones en video’s. Internet is boeiend, maar kent ook risicovolle kanten. Verplaats u in de leefwereld van uw kind op internet en blijf in gesprek.

Doelgroep: Ouders/verzorgers/leerkrachten; € 75,- voor 1 avond a 1 1/2 uur.

  

 


Advies op maat

Onze mediacoaches kunnen uw school bijstaan met het ontwerpen van pestprotocollen, themaweken, inzetten van mediawijsheid in de lessen, nuttig gebruik van uw digibord etc.

Doelgroep: Leerkrachten
Op aanvraag


Prijzen zijn excl. btw en incl. voorbereiding en reiskosten. De prijzen zijn geldig in het schooljaar 2013-2014.

Inzet Mediacoach = € 50,- per uur
1 avond = 1 ½ uur
1 dagdeel = ochtend of middag = 3 uur
2 lessen van 1 ½ uur = 2 bezoeken aan school met één week ertussen

Data voor alle aanbiedingen zijn vast te stellen in overleg.

Workshops worden in principe op de school zelf gegeven. Daarbij maken wij gebruik van de computers van de school zelf. Daarbij vanuit gaand dat deze geschikt zijn voor de te geven workshops en toegang geven tot een vrij internet. Programma's en documenten dienen (werkend) van te voren door de school op de computer gezet te worden.

Basisscholen uit Oud Heusden kunnen ook gebruik maken van het Kennisplein in de bibliotheekvestiging van Heusden aan de Kasteellaan. Hier staan 11 computers klaar voor gebruik van de leerlingen met beamer en scherm voor presentatie.

Presentaties en/of ouderavonden kunnen in de bibliotheek Drunen, Heusden of Vlijmen of op school zelf gegeven worden.