E-readers & e-books

Bibliotheek Heusden leent e-readers uit
Nooit meer kiezen tussen een extra broek of een extra paar schoenen in je vakantiekoffer? Altijd de vraag of je vandaag wel tijd hebt om naar de bibliotheek te gaan om een ander boek te lenen? Geen koffie- of vetvlekken meer op de bladzijden? Veranderen e-books je manier van lezen, zoals luisterboeken dat doen doordat het verhaal in je oren op de een of andere manier wordt vermengd met het strijken van de was of met je krachtverdeling tijdens het sporten? De toekomst zal het ons leren.

1. E-readers lenen


Het lenen van een e-reader is gratis voor alle leden van de bibliotheek van 18 jaar en ouder. Men kan een e-reader reserveren via de catalogus of bij de Klantenservice. De uitleentermijn van een reader is 3 weken. Dit project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Rabobank Stimuleringsfonds. Het project behelst 8 e-readers van Sony Reader Touch PRS 650 en 3x PRS 350 .

U kunt een reader reserveren via de catalogus of bij de Klantenservice.

Eens per kwartaal zet de bibliotheek weer een aantal nieuwe titels voor u op de e-readers. Ook klanten die in 2011 deze reader hebben geleend, kunnen deze nogmaals lenen voor de nieuwe titels.

2. E-disks te leen


Naast de e-readers zijn er nu ook in alle vestigingen eBooks te leen op cd om op uw pc en uw eigen e-reader te zetten. Dus als u zelf een e-reader heeft aangeschaft of binnenkort aan gaat schaffen dan kunt u ook bij de bibliotheek terecht voor een groot aantal populaire eBooks!

3.1 E-books downloaden via e-book eregalerij


camera obscuraStichting Bibliotheek.nl lanceerde samen met het Letterkundig Museum en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) de ebooks eregalerij. In deze digitale etalage bieden de openbare bibliotheken 25 klassiekers uit de Nederlandstalige literatuur - zoals Camera Obscura van Nicolaas Beets en Max Havelaar van Multatuli - als eBook aan, verrijkt met achtergrondinformatie en beeldmateriaal. De ebooks zijn door iedereen kosteloos te downloaden via een iPad-app of de website www.ebooks-eregalerij.nl.

In combinatie met filmpjes, foto's en uitgebreide documentatie krijgt de lezer een breed aanbod van informatie over de 25 boeken en hun schrijvers. Zo kunnen onder meer een bibliografie en een biografie van de schrijver geraadpleegd worden. Via de ebooks eregalerij worden klassieke meesterwerken uit de Nederlandstalige literatuur op een moderne manier toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

De 25 meesterwerken uit de ebooks eregalerij zijn een selectie uit Het Pantheon, de permanente tentoonstelling in het Letterkundig Museum met hoogtepunten uit duizend jaar Nederlandstalige literatuur.

3.2 E-books downloaden via bibliotheekcatalogus

Voortaan biedt ook de eigen Heusden catalogus de mogelijkheid ook de e-bookcollectie van Gutenberg te doorzoeken. Gevonden titels zijn direct te downloaden of online te lezen. Er zijn meerdere formaten beschikbaar (o.a. ePub, Kindle) en ook kun je direct een QR code inscannen.

Zoek in de catalogus onder Woorden op 'ebook', daar staan 750 titels onder vermeld die u kunt lezen.

Gutenberg.org ontsluit een groot aantal rechtenvrije boeken (fictie en non-fictie). Het gaat veelal om Engelstalige titels. In onze selectie gaat om een omvangrijk bestand aan Nederlandse klassiekers te vinden zoals Max Havelaar en De kleine Johannes.

 

4. E-books online streaming

Het streamen van e-books is mogelijk bij de bibliotheek. Het is te vergelijken met het bekijken van een filmpje op YouTube of het beluisteren van muziek via Spotify. Bibliotheekleden loggen in op de website van de Public Library Online en kunnen vervolgens online boeken lezen. Klik voor meer informatie.

 

5. E-books kopen
Overweegt u na het lenen zelf een reader aan te schaffen, dan kunt u de e-books ook kopen bij de online shop van de BLZ / Libris-groep.