Gratis lenen van 5000 E-books

 

Ga naar: www.bibliotheek.nl/ebooks 


Inloggen:

Volg de volgende stappen als u gebruik wilt maken van deze service:

  1. Maak een webaccount aan op www.bibliotheek.nl/ebook. Gebruik hiervoor uw mailadres en zelfverzonnen wachtwoord
  2. Beantwoord de bevestigingsmail via uw eigen mailbox
  3. Ga terug naar de site www.bibiotheek.nl/ebooks en koppel uw webaccount (stap 1) aan uw geldige bibliotheekpas. Gebruik hiervoor uw pasnummer (26682000....) en uw pincode (dag en maand van geboorte - in 4 cijfers)
  4. Kijk in de shop/catalogus voor een goed boek en plaats deze op Mijn Boekenplank: Bestel dit boek voor online lezen
  5. U kunt dit boek vanaf de website lezen, maar ook via de app of via de e-reader
  6. Ga naar de App Store of Google Playstore en download de app De Bibliotheek
  7. Open de app en log eenmalig in met uw mailadres en zelfverzonnen wachtwoord (zie stap 1)
  8. U kunt nu uw boeken lezen die op Mijn Boekenplank zijn geplaatst (zie stap 4)

 

 


Bibliotheken starten uitleen e-books: nieuwe dienst is internationaal vernieuwend

Vanaf 21 januari 2014 kunnen bibliotheekleden op grote schaal e-books lenen via www.bibliotheek.nl. Deze nieuwe dienst van de bibliotheken stelt leden in staat ongelimiteerd e-books te lezen, waarbij meer personen tegelijk hetzelfde e-book kunnen lezen. In de meeste landen wordt uitgeleend op basis van ‘one copy, one use’, waardoor een e-book ‘uitgeleend’ kan zijn. Dit is voor bibliotheken in Nederland niet acceptabel als standaard. Daarom is samen met uitgevers een nieuw uitleenmodel ontwikkeld, waarbij per uitgeleend e-book wordt afgerekend. Nederland laat daarmee internationaal een eigen geluid horen.

Minister Jet Bussemaker van OCW downloadt vanmorgen het eerste e-book op Centraal Station in Den Haag: ‘We lopen echt voorop, in veel landen is het nog ‘one copy, one use’. Bibliotheken kunnen hiermee veel nieuwe leden trekken en leveren een nieuwe service aan de bestaande leden. Het lezen van e-books van de bibliotheek is makkelijk, laagdrempelig, kan altijd en overal en is betaalbaar. Daarmee bieden bibliotheken een belangrijke aanvulling op de toegang tot kennis, informatie en cultuur’.

5.000 titels

Bij de start zijn 5.000 e-books beschikbaar.Dat is ongeveer een kwart van het beschikbare e-book-aanbod in Nederland. Met diverse toonaangevende uitgevers zijn inmiddels licentieafspraken gemaakt. De verwachting is dat het aantal deelnemende uitgevers snel zal stijgen. Zeker als de vraag blijft toenemen, zoals nu het geval is. Daarmee ondersteunt deze nieuwe dienst de kerntaken van de bibliotheek in de volle breedte en op een manier die bij haar past: in de vestiging dichtbij, online 24/7 en altijd met persoonlijke aandacht.

De titels zijn ingedeeld in twee groepen: tot en met 3 jaar of ouder. De eerste maanden na de start zijn beide categorieën voor leden vrij toegankelijk om te lezen. Wie vanaf april 2014 de meer recente titels wil blijven lenen, kan kiezen voor een e-bookpluspakket. Daarmee kan voor € 20,- een 18-tal
e-books worden gelezen. Dit pakket moet worden afgenomen boven op het reguliere bibliotheek-lidmaatschap. Alle genres zijn beschikbaar: literaire en streekromans, thrillers, non-fictie, biografieën, enz.  In aanvang is het aanbod gericht op volwassenen, e-books voor jeugdleden is een volgende stap. Leden kunnen zich met hun pas eenvoudig online registreren. De e-books zijn op alle devices te lezen: laptop, tablet, e-reader en smartphone.  Deze nieuwe dienst wordt namens de bibliotheken uitgevoerd door Stichting Bibliotheek.nl (BNL).

Diederik van Leeuwen, directeur BNL, is trots op de nieuwe service die de gezamenlijke bibliotheken nu bieden. ‘Het succes daarvan heeft zich al aangekondigd. Het afgelopen halfjaar hebben meer dan 150.000 Nederlanders e-books gelezen en met elkaar al ruim 1 miljoen e-books gedownload via de VakantieBieb, een speciale app van de Bibliotheek. We voorzien met het e-book-aanbod in een nieuwe manier om mensen te laten lezen, die past bij deze tijd en de rol van de moderne bibliotheek.’

BNL ontwikkelt namens het ministerie van OCW en in nauwe samenwerking met de openbare bibliotheken digitale diensten voor de bibliotheekbranche. Het inkopen bij uitgevers van e-book-licenties voor tijdelijke beschikbaarstelling gebeurt namens de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB).

BNL ontsluit onder meer de collectie van alle openbare bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek via de Nationale Bibliotheekcatalogus. Deze catalogus is online beschikbaar voor alle Nederlanders en bevat ca. 6 miljoen boektitels, waaronder ook alle ingekochte e-books en 10.000-en rechtenvrije titels.